Koffie Cultuur

Datum: 13-10-2016

In deze editie van Koffie Cultuur: dichter-muzikant Melvin van Eldik en een afvaardiging van Kopwit, de Zutphense Poëzieclub. Entree gratis. Aanvang 20 uur.

Slamdichter en muzikant Melvin van Eldik uit Leeuwarden komt met een kort programma met gedichten, liedjes en korte verhalen met het thema: ’Vermeend Overspel’. Onderwerp: ‘Het hebben van de blues’, een gemoedstoestand waarin je enigszins verdrietig bent. Je verkering raakt uit, een onbeantwoorde liefde, vermeend overspel en dergelijke. Tijdens zijn verblijf in Havanna, de hoofdstad van Cuba, met zijn veel jongere, aantrekkelijke vrouw, die ontzettend veel van dansen houdt en bijna elke avond op één van de vele danspleintjes van Havanna de salsa danst met de lokale, jonge, knappe, danshelden met hun strakke sixpack lijven, (het salsadansen lijkt soms op droogneuken), verstikt een man in zijn eigen verbeelding op hotelkamer, wanneer zijn vrouw niet op het afgesproken tijdstip, 12 uur ‘s nachts, middernacht, round midnight, (de weerwolf ontwaakt), terugkeert in het hotel. Om 01.00 u. is ze er niet, om twee uur nog steeds niet. De man wordt erg ongerust. Om 03.00 u, de man ligt inmiddels beschonken van de rum en mohito cocktails nog aangekleed op bed, is zijn vrouw er nog steeds niet. Hij komt terecht in een tweeduisterlijke wereld. Een schemerwereld, een randgebied tussen donker en licht, tussen zwart en wit. Je weet nooit waar werkelijkheid eindigt en fantasie begint. Schimmen in zijn hoofd, waanbeelden. De vrouw komt pas terug in het hotel als de nacht zelf gaat slapen. www.melvinvaneldik.nl

Dichtersgroep Kopwit Zutphen is tien jaar geleden, anno 2006 geboren in de huiskamer van oprichter Simon Dermijn. Eerst als leesgezelschap, maar al in het volgend jaar, toen Zutphen de eerste stadsdichter mocht begroeten, begonnen de regelmatige poëzie-avonden op verschillende plekken. Kopwit is nu een amper weg te denken onderdeel van het Zutphense cultuurlandschap, hetgeen weer eens bleek tijdens het recente Beethoven-festival toen samenwerking werd gezocht en gevonden met muziek en schilderkunst. De vier dichters van dienst op 13 oktober:

Anna Wiersma, tot einde januari 2017 de vijfde stadsdichter. Geen vroegbloeier, inmiddels echter vol doorgebroken met meerdere bundels en vele samenwerkingen in de wereld van de beeldende kunst. Optredens tot op Oerol!

Eke Mannink, was de derde stadsdichter (2011-2013) en zou nu zomaar stadsdanser of- zanger kunnen zijn, want ook op deze gebieden ontplooide zij zich. Diverse bundels, zowel binnen als buiten het poëzie-collectief “Vlinderwerk”waarvan zij een bezielende kracht is.

Ingeborg ten Hoopen, beeldend kunstenaar, filosoof en dichter die naam gemaakt heeft van de Achterhoek tot Washington D.C. middels exposities, en recent haar keur uit eigen poëzie “dichtboek louter woorden”publiceerde.

Pieter Bas Kempe,  vaakst afgewezen stadsdichter van de Benelux, poëzievertaler van oorsprong, intussen ook veel eigen werk in boek- en tijdschriftvorm gepubliceerd. Treedt regelmatig op en is de vaste Kopwit-programmamaker sinds 2015.